Ρεύματα
φυσικοθεραπείας

Ρεύματα φυσικοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους και τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών ρευμάτων, για να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τον πόνο, να βελτιώσουν την κινητικότητα και τη μυϊκή ισχύ και να βελτιώσουν τη συνολική σωματική τους ευεξία. Αυτά τα ηλεκτρικά ρεύματα χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με άλλες φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ακολουθούν ορισμένοι συνήθεις τύποι ηλεκτρικών ρευμάτων που χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία:

Τύποι ηλεκτρικών ρευμάτων

  • Διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός (TENS): Το TENS είναι μια μη επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα χαμηλής τάσης για την ανακούφιση του πόνου. Λειτουργεί διεγείροντας τα αισθητήρια νεύρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αντίληψης του πόνου. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο δέρμα κοντά στην περιοχή του πόνου και η ηλεκτρική διέγερση βοηθά να εμποδίσει τα σήματα πόνου να φτάσουν στον εγκέφαλο. Οι μονάδες TENS είναι φορητές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι ή σε κλινικό περιβάλλον.
  • Ηλεκτρική μυϊκή διέγερση (EMS): Το EMS χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να διεγείρει τις συσπάσεις των μυών. Συχνά χρησιμοποιείται στην αποκατάσταση για να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών, στη βελτίωση του μυϊκού τόνου και στην πρόληψη της μυϊκής ατροφίας, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό. Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ασθενείς οι οποίοι λόγω μυικής αδυναμίας δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων.
  • Διασταυρούμενα ρεύματα ή ρεύματα συμβολής (IFC): Η θεραπεία IFC περιλαμβάνει τη χρήση δύο ηλεκτρικών ρευμάτων υψηλής συχνότητας που τέμνονται και δημιουργούν ένα ρεύμα χαμηλής συχνότητας μέσα στο σώμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στην προώθηση της χαλάρωσης των μυών.
  • Γαλβανική διέγερση (GS): Το GS χρησιμοποιεί συνεχές ρεύμα για να μεταφέρει φάρμακα, συνήθως με τη μορφή ιόντων, στους ιστούς του σώματος (ιοντοφόρηση). Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, στη μείωση των μυϊκών σπασμών και στην προώθηση της επούλωσης των ιστών.
  • Ρωσική διέγερση: Η ρωσική διέγερση είναι μια μορφή EMS που χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη συχνότητα και κυματομορφή για να στοχεύσει τη μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή. Χρησιμοποιείται συνήθως στην αθλητική αποκατάσταση.

Υπάρχουν και άλλες μορφές ρευμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη φυσικοθεραπεία τα οποία απαντώνται λιγότερο συχνά στην κλινική πράξη, όπως η ηλεκτρική νευρομυϊκή διέγερση με μικρορεύματα (MENS), η λειτουργική ηλεκτρική διέγερση (FES) και η θεραπεία παλμικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου (PEMF).

Η επιλογή του τύπου και των παραμέτρων ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. ένταση, συχνότητα, πλάτος, διάρκεια) εξαρτάται από τη συγκεκριμένη πάθηση που αντιμετωπίζεται και τους στόχους της θεραπείας. Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν αυτά τα ρεύματα ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν από τραυματισμούς, να διαχειριστούν τον πόνο και να βελτιώσουν τη συνολική φυσική τους λειτουργία. Γι’αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχουν πλήρη κατανόηση των ηλεκτρικών ρευμάτων και των εφαρμογών τους για να εξασφαλίσουν ασφαλή και  αποτελεσματική θεραπεία. Επιπλέον, θα πρέπει να παραμένουν ενημερωμένοι με τις πιο πρόσφατες έρευνες και εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα για να παρέχουν την καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς τους.